ÄT! HALLAND 2021

Har du en idé i kökslådan som du bara längtar efter att få visa upp för omvärlden? Nu har du chansen. ÄT! Halland, är en innovationstävling för nya, hållbara matprodukter.

Tävlingen riktar sig till dig som är förädlare, råvaruproducent eller en helt vanlig matlagare. Du tävlar med en produkt som bygger på svenska råvaror, helst halländska, och är producerad på ett hållbart sätt.

Skrea Matbruk – vinnare av ÄT! Halland

Grattis Skrea Matbruk, vinnare av ÄT Halland! Skrea Matbruk vinner innovationstävlingen med sin torkade pasta gjord på halländskt höstvete.

Viktor Larsson och Henrik Djivjak representerade Skrea Matbruk på plats och killarna var otroligt glada efter vinsten. 

Hur känns det?  

Det känns otroligt roligt!! Vi är så, så glada säger Viktor Larsson och Henrik Djivjak. 

Berätta om er innovation? 

Det finns mycket färsk pasta i Sverige, men ingen torkad. Utmaningen med just torkad pasta är att den ska hålla och inte tappa formen eller spricka när den torkar, säger Henrik Djivjak. Vi vände oss till Berte Qvarn som är experter på mjöl och tillsammans har vi experimenterat fram rätt mängd mjöl och vatten, fortsätter Henrik. 

Vad händer nu? 

Vi är så glada över vinsten och i och med detta så hoppas vi på att kunna skala upp vår produktion. 

Nu väntar Matgillets Dreamteam 

Almi, High Five och Hallands Matgille kommer nu tillsammans med Skrea Matbruk se över vilka behov och önskningar som finns och tillsammans lägga en plan för framtiden. 

Lycka till, det kommer bli spännande att följa! 

Lisa Lemke moderator på ÄT! Halland

ÄT Halland är innovationstävlingen för dig som älskar mat, kärnan i tävlingen är nyskapande lokal mat som är god och bra för oss som människor men samtidigt riktigt bra för miljön.  Tävlingsdagen kommer att ledas av Hallands food-queen Lisa Lemke.

Lisa, du är vår moderator på ÄT! Halland, berätta varför är du som klippt och skuren för den här rollen?

Det ska bli så roligt, jag är så peppad på att få göra detta! Jag hade ju den stora äran att få leda ÄT Stockholm förra året, och ska göra det i år igen. Och när jag var där uppe så kände jag bara, varför gör vi inte det här i Halland. Så då pratade jag med er på Matgillet, och nu händer det!

Vem kan söka till ÄT! Halland?

Vem som helst kan söka!! Så länge du har en bra innovativ idé kring bra lokal mat. Du behöver inte ha en färdig produkt, eller se en färdig linje för hur den ska komma ut på marknaden. Men du behöver ha en riktigt bra idé, som du sen om det är du som vinner, får hjälp att göra verklighet av.

Vad saknar du i Halland, vilken innovation vill du se ska komma fram på ÄT!?

Jag hoppas verkligen på att vi kommer att få se tävlingsbidrag inom baljväxter, mycket spännande. Och tången! Allt det där från havet som vi ännu inte är så duktiga på att ta hand om. Vi som har havet som granne här i Halland, vi måste bli bättre på att ta tillvara på tången.

Smakjuryn 

Matilda Ewaldh – ordförande

Matilda Ewaldh från Ålstorp, utanför Laholm, är den första kvinnan i kocklandslaget på 25 år. Tillsammans med resten av kocklandslaget siktar hon nu mot Culinary World Cup 2022 i Luxemburg. Men innan dess ska Matilda vara med och leta efter Hallands nästa matinnovation. 

En stor ära

Till vardags jobbar Matilda i köket på Thomas Sjögrens nyöppnade Hällsnäs utanför Göteborg. 

”Det är verkligen en ära att få vara med och bedöma nya spännande produkter, jag ser verkligen framemot den här dagen, fortsätter Matilda.”

Ha riktigt roligt!

Matilda, som själv är van att stå på andra sidan, har bara en hälsning till de tävlande i ÄT! Halland.

”Ha nu riktigt roligt! Gå in helhjärtat för det du gör och ha respekt för råvarorna.

Marknadsjuryn 

Sara Maxence – ordförande

Sara Maxence är innovation manager på ICA Sverige. 

”Jag ser väldigt mycket framemot att se vad som händer i Halland, vi på ICA är alltid nyfikna på nya spännande innovationer inom maten.”

Som innovation manager på ICA Sverige är Sara Maxences uppdrag att sätta innovationer på kartan och driva utvecklingen mot ett mer hållbart matsystem. 

För Sara kan innovation vara så mycket, dels mat som skapas av hel nya ingredienser och råvaror men även att använda befintliga råvaror på nya sätt och att hitta nya användningsområden för restflöden. 

”På ÄT! Halland vill jag se befintliga råvaror som används på nya sätt. Det är där vi har störst potential att växa i Sverige idag.”

Hållbarhetsjuryn 

Lova Brodin – ordförande

Lova Brodin är CEO på Miljömatematik AB. 

Vad ser du mest framemot under ÄT! Halland? 

Det ska bli superroligt att höra mer om tankarna och historien bakom varje idé, hur de tävlande kom fram till att den här innovationen kan bidra till att lösa hållbarhetsutmaningar. Sen ser jag såklart fram mot att smaka!

Vilken innovation skulle du vilja se? 

Jag skulle vilja se innovationer som tar ett helhetsgrepp på smak, hållbarhet och affärsmodell, alltså innovativa idéer som tar tillvara på resurser och kunskap som finns och som adresserar såväl ekologiska som sociala och ekonomiska utmaningar som matsystemet står inför. Det kan handla om att ta tillvara på restprodukter från flera andra producenter, som kombinerat med nya eller återupptäckta förädlingstekniker kan skapa helt nya smakkombinationer.