ÄT! HALLAND 2021

Har du en idé i kökslådan som du bara längtar efter att få visa upp för omvärlden? Nu har du chansen. ÄT! Halland, är en innovationstävling för nya, hållbara matprodukter.

Tävlingen riktar sig till dig som är förädlare, råvaruproducent eller en helt vanlig matlagare. Du tävlar med en produkt som bygger på svenska råvaror, helst halländska, och är producerad på ett hållbart sätt.

Lisa Lemke moderator på ÄT! Halland

ÄT Halland är innovationstävlingen för dig som älskar mat, kärnan i tävlingen är nyskapande lokal mat som är god och bra för oss som människor men samtidigt riktigt bra för miljön.  Tävlingsdagen kommer att ledas av Hallands food-queen Lisa Lemke.

Lisa, du är vår moderator på ÄT! Halland, berätta varför är du som klippt och skuren för den här rollen?

Det ska bli så roligt, jag är så peppad på att få göra detta! Jag hade ju den stora äran att få leda ÄT Stockholm förra året, och ska göra det i år igen. Och när jag var där uppe så kände jag bara, varför gör vi inte det här i Halland. Så då pratade jag med er på Matgillet, och nu händer det!

Vem kan söka till ÄT! Halland?

Vem som helst kan söka!! Så länge du har en bra innovativ idé kring bra lokal mat. Du behöver inte ha en färdig produkt, eller se en färdig linje för hur den ska komma ut på marknaden. Men du behöver ha en riktigt bra idé, som du sen om det är du som vinner, får hjälp att göra verklighet av.

Vad saknar du i Halland, vilken innovation vill du se ska komma fram på ÄT!?

Jag hoppas verkligen på att vi kommer att få se tävlingsbidrag inom baljväxter, mycket spännande. Och tången! Allt det där från havet som vi ännu inte är så duktiga på att ta hand om. Vi som har havet som granne här i Halland, vi måste bli bättre på att ta tillvara på tången.

Möt våra juryordförande

Matilda Ewaldh – Smakjury

Matilda Ewaldh från Ålstorp, utanför Laholm, är den första kvinnan i kocklandslaget på 25 år. Tillsammans med resten av kocklandslaget siktar hon nu mot Culinary World Cup 2022 i Luxemburg och därefter väntar Culinary Olympics 2024 i Stuttgart. Men innan dess ska Matilda vara med och leta efter Hallands nästa stora matinnovation på tävlingen ÄT! Halland.

En stor ära

Till vardags jobbar Matilda i köket på Thomas Sjögrens nyöppnade Hällsnäs utanför Göteborg. Den 26 oktober kommer hon alltså att sitta med i Juryn på ÄT! Halland, Hallands Matgilles innovationstävling för nya hållbara matprodukter.

”Det är verkligen en ära att få vara med och bedöma nya spännande produkter, jag ser verkligen framemot den här dagen, fortsätter Matilda.”

Att själv tävla är så, så roligt men att få sitta med i juryn och se tävlingar från det här perspektivet är sjukt intressant.

Ha riktigt roligt!

Matilda som själv är van att stå på andra sidan har bara en hälsning till de tävlande i ÄT! Halland.

”Ha nu riktigt roligt! Gå in helhjärtat för det du gör och ha respekt för råvarorna.