HALLANDSRULLEN

En rulle godsaker från Halland

Halland är ett unikt landskap med en fantastisk miljö. Varje dag odlas och förädlas spännande råvaror som förvandlas till oförglömliga smakupplevelser. Morötter från Ugglarp, kött från Mostorp, mjöl från Slöinge, hjort från Ulvered, sparris från Stafsinge eller vin från Ästad. Halländska smaker. Smaker som skapar associationer och väcker minnen. Varje geografisk plats har sin speciella smak och känsla – hur smakar egentligen Halland?

Kockarna Johan Blidberg från Lis Mejeri och Mette Helbæk från Stedsans in the Woods fick i uppdrag göra de första rullarna i juni 2019. Johan experimenterade med grönkålsyoggi och friterade potatisskal. Mette valde att fokusera på rökt fisk från Tiraholm, rört som tatar. Det är de två första exemplen på ”Hallandsrullen” – nu är det din tur.
Vi vill att fler ska få uppleva det som vårt härliga landskap erbjuder och därför har Matgillet tagit fram ”Hallandsrullen”.
Konceptet är enkelt – ett bröd bakat på dinkelmjöl från en lokal kvarn fylls med godsaker från Halland. Innehållet varierar beroende på säsong och var i länet du befinner dig, men det är bara en ”Hallandsrulle” om alla färska råvaror kommer från Halland.
Det är upp till dig att skapa din egen Hallandsrulle utefter förutsättningen att mjölet ska vara malt i Halland och att allt som rullen rymmer också ska vara från vårt smakrika län. Genom konceptet är vår ambition att inspirera till att använda de fantastiska råvaror som odlas lokalt och stärka relationen mellan halländska producenter och konsumenter, samt lyfta den halländska matkulturen i stort. Vad är då halländsk matkultur? Jo, det är alla råvaror som odlas, föds upp, fiskas eller produceras här. Svårare än så är det inte.

Välkommen att skapa din egen Hallandsrulle – Hallands nya signaturrätt – och lägg gärna upp era härligheter på sociala medier under hashtaggen #hallandsrullen

Johan Blidbergs recept på Hallandsrullen bröd

Dag 1: Poolishen:
2 kg siktat dinkelmjöl
1,5 kg vatten
100 g surdeg
(25 g jäst)

Blanda allt och låt stå i rumstemp i ca 1 dygn. Använd jäst om så önskas vill, men Johan gillar att köra enkom surdeg.

Dag 2:
4 kg siktat dinkelmjöl
2 kg vatten
200 g salt
(10g jäst).

Blanda ingredienserna med händerna. Vik degen en gång i timmen under ungefär 3 timmar. Dela degen i ca 125 g-bitar och kavla ut ca 20 cm. Baka på 225 grader i 3-5 min eller i en jättevarm stekpanna.

48229784837_f9472cc270_k
Mette_Helbæk_Hallandsrulle_03

Mette Helbæks Hallandsrulle

Dinkel-rulle med sallad, syltad rödlök, potatis
och valfri dressing + topping
 
Välj dressing (1-2 stycken):
  • Ramslök – cremé fraiche
  • Säsongens pesto
  • Aioli på potatis och pepparrot
  • Chilisås
Välj topping (1 styck):
  • Getost
  • Kokt ägg
  • Primörer
  • Rökt fisk
  • Långkokt hjort

Johan Blidbergs Hallandsrulle

  • Grönkålsyoggi (skuren grönkål, lite youghurt)
  • Friterade potatisskal
  • Syrade grönsaker (surkål, rödkål och kokta morötter)
  • Blastgremolata ( 25 g miso, 20 g vitlök, 15 g jäst chili, 20 g lingon, 300 g olja, 200 g blast, salt & peppar, allt mixas)
  • Het pepparrotsmajo (15 g jäst chili, 20 g riven pepparrot, 25 g miso, 15 g ättika, salt & peppar, 1 ägg, 1 msk senap, 750 g olja) Mixa allt utom oljan. Strila sen i oljan under ständig omrörning tills tjock sås.
  • Ost müsli (torkad ost, torkad gräddfil, bovete, friterade nässlor, torkad vitlök)
Joahn_Blidberg_Hallandsrulle