ÅKULLA OUTDOOR RESORT

HÅLLBARHETEN I FOKUS PÅ ÅKULLA

”Jag visste direkt att ska vi göra det här, så ska vi göra det ordentligt. Att Åkulla Outdoor Resort skulle drivas med hållbarheten i fokus det var Elisabeth Broberg helt övertygad om.

På Åkulla Outdoor Resort är du verkligen mitt i naturen. Den stora röda byggnaden ligger vackert beläget precis intill Yasjön med bokskogen som ståtligt tornar upp sig runt omkring. Här hittar du restaurangen och hotellet och härifrån kan du utgå till många av de vandringsleder som sträcker sig runt om i de vackra skogarna. Just idag, när vi från Hallands Matgille hälsar på, brinner det en stor eld nere vid sjön och hela personalstyrkan är samlad för en dag i hållbarhetens tecken. 

”Det är roligt att jobba smartare!” säger Elisabeth Broberg, restaurangansvarig, med ett leende. Vi har en tydlig vision om att vara ett hållbart företag och det genomsyras i alla led. Till exempel är ett av våra hållbarhetsmål för 2021 att minska vårt matsvinn, och det är vår personal medveten om, så en dag kom Ali Reza Jafari som jobbade i disken och sa att det lämnas mycket potatis på tallrikarna som fick slängas, detta meddelades till köket som kunde tänka till angående portionerna. Det här blir ett konkret exempel på hur viktigt det är att alla i företaget har hållbarhetstänket i sig och det skapar vi genom att vi alla har ett gemensamt mål och alla känner sig delaktiga i vårt hållbarhetsarbete.

Här på Åkulla Outdoor Resort kan du bo, äta, konferera och ägna dig åt en mängd spännande utomhusaktiviteter.  Mountainbike, vandring, fiske, yoga eller stand up paddle, oavsett årstid finns det alltid en mängd aktiviteter att hitta på. På Åkulla Outdoor Resort är du verkligen mitt i naturen och det finns något roligt att göra för stora som små.  

”Här firade jag min 30 årsdag!” Ingela Armbro, pekar upp mot det stora röda huset. Åkulla har alltid varit en stor del i mitt liv och jag har länge drömt om att få ta över driften här. För två år sedan dök chansen upp och jag kände att, nej, nu kör jag! Så lyckades jag få med mig mina två vuxna barn och deras familjer, ja det blev nästan för bra för att vara sant, fortsätter Ingela.

– Mamma är bra på att övertyga!” flikar sonen Per, som ansvarar för boende och försäljning, in från sidan med ett leende. Nu när min syster Annas barn så smått börjat arbeta i företaget är vi tre generationer som arbetar här på Åkulla och det känns faktiskt otroligt roligt!

Matgillet har varit med oss redan från start, säger Elisabeth. Att ha Matgillet med oss på den här resan har varit ett ovärderligt stöd. Jag har jobbat i sjukvården i 20 år, men alltid haft ett stort intresse för både mat, miljö och hållbarhet. Så när jag fick ansvaret för köket här på Åkulla så visste jag att det skulle drivas med ett stort hållbarhetstänk och där har Victor Lilja, kock och Matgillets specialist på hållbar mat, varit ett otroligt stöd till mig. I köket på Åkulla väljs råvarorna med stor omsorg, allt för att minska klimatavtrycket.  Just idag är Victor här på Åkulla för att laga mat över öppen eld tillsammans med Ingela, Kurt, Elisabeth, Per, Anna och resten av personalstyrkan.

”Min roll har varit att hjälpa Elisabeth och Åkulla att bygga upp ett arbetsflöde för hållbara matsystem, så de på sikt själva kan ta hand om alla delar i Matgillets hållbarhetsblomma, säger Victor Lilja. Det har varit superroligt att få följa med Åkullagänget på den här resan, jag ser verkligen hur mycket de pushar sig själva!”

Lina Borghardt är Matgillets affärsutvecklare hos Åkulla Outdoor Resort och även hon har varit med bolaget sedan starten i januari 2020.

”Det är verkligen en resa man har gjort här, men det som jag tycker är så roligt det är att hållbarhetstänket verkligen har funnits med från dag ett, säger Lina Borghardt. Sen blir ju min roll som affärsutvecklare att möta kunden där de är och förstärka det de drivs av och faktiskt få dem att se allt arbete som görs, här på Åkulla var det ju just miljötänket och då blir det lätt för mig som affärsutvecklare att docka an i det.

Att ha en affärsutvecklare kopplad till sin verksamhet är Lina Borghardt övertygad om att det är en stor fördel både för nya och gamla företag.

”Det är nästan alltid väldigt bra att få någon som tittar på din verksamhet med andra ögon, med ett utifrån perspektiv. Som entreprenör kan du ju faktiskt inte vara bäst på allt, då är det ju tur att vi affärsutvecklare finns vid sidan, avslutar Lina. 

På Åkulla Outdoor Resort är det många hjärtan som klappar extra för naturen och det märks. När vi lämnar dem för dagen så håller personalen som bäst på att grilla pinnbröd över öppen eld, med Yasjön framför sig som en spegelblank kuliss. Här är du verkligen closer to nature.