HYGGE

VÄNSKAP OCH MENTORSKAP

Utanför fönstret sänker sig solen över Tylösand och bortom träden och parkeringen skymtar Tylöhus. Inne i köket, i de bakre regionerna på restaurang Hygge står Johan Blidberg och Lisette Bergman och lägger sista handen vid en rostbiffsgalette. Mentorn Johan tillbringar torsdagskvällen i köket på Hygge, för att se flödet i köket och komma med goda råd där det behövs.

”Johans kunskap är så värdefull”, säger Lisette som tillsammans med sin man Christian äger och driver Hygge sedan 2018.

Hallands Mentorerna är Hallands Matgilles mentorskapsprogram och ett sätt att få all den kunskap som finns ibland våra halländska matentreprenörer att skickas vidare till nystartade förmågor eller helt enkelt till den som behöver en energiboost. Johan Blidberg, som i vanliga fall driver Lis Mejeri utanför Falkenberg, håller sig lite bakgrunden när det kör igång i köket på Hygge men kommer med underfundiga frågor och knep. Att ha Johan som mentor är ren lyx enligt Lisette.

”Alltså det är fantastiskt att ha Johan som mentor, säger Lisette. Varken min man eller jag har en bakgrund inom restaurangbranschen, men vi älskar mat, vi är duktiga på smak och vet hur det ska kännas och se ut här på just vårt ställe. Här ska det vara Hygge (mysigt på danska) såklart! Men Johan har lärt oss alla de där tipsen och trixen som du bara kan efter många år i ett restaurangkök, hur flödet blir bäst och vilken utrustning man ska använda sig av, hur vi ska tänka helt enkelt.

”Det känns lite läskigt att säga åt andra vad de ska göra menar Johan, men jag lär ju mig också av det här. När Lisette och Christian ställer frågor, så får jag tänka till!

Ja, och jag vill att någon säger åt en vad man kan göra bättre, fyller Lisette i.

Med Johan Blidberg som mentor vet man aldrig riktigt vad man kan förvänta sig. Det kommer råd om allt från nyinköp av mixer till hans tankar om smaker men framförallt är det flödet i köket om Johan har hjälpt till med just här på Hygge.

Någon konkurrens om gästerna ser de båda matentreprenörerna inte.

”Om Hygge blir bättre, blir vi alla bättre” säger Johan som svar på frågan om det är svårt att lämna från sig sina bästa knep till en annan restaurang. ”Och jag berättar gärna, det är kul att del med sig menar Lisette.

Ute i restaurangdelen har du naturen utanför fönstret. Här sitter tre generationer och äter en härlig kvällsmat en torsdagskväll, mormor, mamma och dotter. Hygge helt enkelt.  

När Matgillet lämnar smygtar Johan den sista biten rostbiffsgalette.

”Det här är ju svingott!”