AKTUELLT I MATGILLET

Håll dig uppdaterad på vad vi har på gång! Anmäl dig idag, vi ser fram emot att få träffa dig!

Hallands Matfest 16 mars 

Den 16 mars mellan kl. 10-18 är det dags för Hallands Matfest på Halmstads Teater. 

Entrébiljetten kostar 100 kr för vuxna och är gratis för barn. Biljetten köper du i dörren på teatern, inga förköp! Du kan gå in och ut i mån av plats. 

Teaterns festsal har förvandlats till en Dryckeskällare, här kan du köpa provsmakningsbiljetter och smaka dig igenom det lokala utbudet av öl, vin och gin. Öppet mellan 11-20 

Anmäl dig till Kulinarisk Resa

Nu är det dags att anmäla sig till 2024 års upplaga av Kulinarisk Resa och bli medlem i Hallands Matgilles ekonomiska förening. 

Du som vill bli medlem och vara med i broshyren 2024 kan klicka på länken nedan och ansöka om att vara med. 

Du som redan är med i broshyren kan skicka in dina eventuella uppdateringar direkt till caroline@hallandsmatgille.se 

LÄS MER OM VÅRA TIDIGARE EVENT NEDAN

Kick-off för Smakbara Upplevelser 

Nu startar Hallands Matgille ”Smakbara Upplevelser”, satsningen där vi kommer att arbeta med att stärka landsbygden och korsbefrukta härliga upplevelser med smaker av Halland.  

Den 3 oktober är du välkommen till Susegården, i de vackra omgivningarna inleder vi med en god lunch tillsammans. Rebecca Rosenlind Sellergren kommer att leda oss genom dagen med träffsäkra nedslag och härliga intervjuer. Kom och upptäck vilka möjligheter det finns för utveckling för just din verksamhet!

Vi kommer bland annat att få lyssna till Estelle Westling, Jens Thulin från Mylla.se och Elin Hoas från Lilla Bjers. Vid halv fyra tiden skiljs vi för dagen fullproppade med nya idéer, fina samarbetspartners och uppfyllda av härlig inspiration för att lyfta våra verksamheter till nya höjder.

DATUM 3 OKTOBER 

KLOCKAN 11.30-15.30 

PLATS: SUSEGÅRDEN, Strax norr om Halmstad

SKÖRDERESAN 1 SEPTEMBER 2023

Välkommen att följa med på Skörderesan. Den 1 september hoppar vi på den orangea bussen och beger oss ut på de halländska vägarna för en kulinarisk resa fylld av nyplockade grönsaker, blommor och underbar lokalodlad mat med en touch av skörd. Det blir en dag då du får hänga med in bakom kulisserna hos några av Hallands mest spännande producenter, höra deras egna berättelser och smaka på skörden direkt från landet.

KULINARISK RESA FRUKOST MAJ 2023

Du som ÄR medlem i Kulinarisk Resa, eller VILL BLI medlem, är välkommen på inspirerande träff på Inez & Greta den 24 maj kl. 8-10, vi bjuder på frukost. 

Vi träffas för en god frukost och får samtidigt massa energi inför en härlig sommarsäsong. Vi börjar morgonen med att lyssna till Cecilia, ägare och grundare av Inez & Greta som berättar om sin resa och hur det är att följa sina drömmar. Därefter får vi höra från medlemmarna själva, vad betyder det att arbeta tillsammans så som vi gör i Kulinarisk Resa, vikten av samverkan. Avslutningsvis får du höra oss på Matgillet berätta om våra planer och ambitioner med Kulinarisk Resa framöver och vi vill gärna höra era tankar och förstå medlemmarnas behov så att vi kan utvecklas på bästa sätt tillsammans. Innan vi skiljs åt för dagen finns det tid för en pratstund med varandra i Cecilias fina miljö.

Som medlem i Kulinarisk Resa är du en viktig pusselbit för att göra Halland till Sveriges mest levande matlän därför hoppas vi på att kunna få ge dig en härlig dos inspiration inför sommaren.

 

UTBILDNING I MATGILLEMODELLEN

I dagens samhälle tar maten en allt viktigare plats, fler och fler ser just en fantastisk matkultur som en allt större reseanledning. Att positionera sin plats med hjälp av maten blir därför en framgångsfaktor. Via Jordbruksverket har vi på Hallands Matgille nu fått möjlighet att erbjuda en utbildning i vårt arbetssätt, Matgillemodellen.

Genom utbildning i Matgillemodellen får du och din organisation verktyg, kunskap och nycklar för att utveckla er egen region inom maten. Ni kommer hit till oss i Halland och under tre maxade dagar går vi bland annat igenom hur du skapar attraktion för din plats, hittar din USP och producerar strategisk kommunikation, allt med maten som utgångspunkt.

HALLANDS MATFEST 18 MARS 2023 PÅ HALMSTAD TEATER

Hallands Matgille & Lisa Lemke med vänner välkomnar dig till Hallands Matfestival, en plats där mat och kultur möts och skapar minnen för livet. 

På Hallands Matfestival möts matentreprenörer från hela Halland med musiken, författarna och trädgårdsentusiasterna.

Innanför dörrarna har Tivolikiosken poppat up, slå dig ner och njut av underbar fika och passa på att lyssna till författarsamtal. I foajen möter du den halländska saluhallen, fylld med lokala gottigheter. Här hittar du även restaurangerna Spiseriet, Hygge & Joels Brygga som erbjuder magisk mat. 

På scenen välkomnar Lisa Lemke  med vänner dig till en fartfylld, inspirerande eftermiddag full av samtal, goda vänner och schysst käk.

Välkommen till en levande och lustfylld dag fylld av inspiration! 

ÄT Halland! 16 november 2022 – Delta i publiken 

ÄT! Halland är innovationstävlingen för nya hållbara produkter men även så mycket mer! 

Under hela dagen kommer du att få ta del av inspirerande föreläsare, spännande möten och intressanta panelsamtal. 

Årets tema är MOD och vi kommer att få lyssna till spännande profiler berätta om sina resor och det mod som krävts. Dagen inleds med en fantastiskt god lunch signerad förra årets vinnare, Skrea Matbruk. Mätt och belåten tar du sedan plats framför scenen för att lyssna till de tävlandes pitchar varvat med Lisa Lemkes intervjuer med spännande gäster. 

Som gäst på ÄT! Halland kommer du att lämna stärkt, inspirerad och uppfylld av alla nya möten. Dagen är kostnadsfri. 

Årets tävling går av stapeln den 16 november i DLC på högskolan i Halmstad. 

Frukostföreläsning och rådgivning i energifrågor 

Hur kan jag påverka mina elkostnader?

När använder man energi och på vilket sätt gör jag det smartast?Hur mycket el drar mina olika köksmaskiner? Hur hittar jag energitjuvarna?

Välkommen på frukostträff på Tivolikiosken i Halmstad med Energirådgivare Max Jamiesson. Max är expert på energifrågor inom de gröna näringarna och kommer att hjälpa oss i hur vi ska tänka i dessa svåra tider. Efter Max föreläsning finns det tid för frågor.

Frukosten är kostnadsfri men vi har enbart 15 platser för dig som är livsmedelsförädlande företag, först till kvarn.

När: 1/11-22

Plats: Tivolikiosken i Halmstad

Tid: 8.00-10.00

ÄT! Halland 2022, 16 november – medverka som tävlande

Har du en idé i kökslådan som du bara längtar efter att få visa upp för omvärlden? Nu har du chansen. ÄT! Halland, är en innovationstävling för nya, hållbara matprodukter.

Tävlingen riktar sig till dig som är förädlare, råvaruproducent eller en helt vanlig matlagare. Du tävlar med en produkt som bygger på svenska råvaror, helst halländska, och är producerad på ett hållbart sätt.

Mer info kommer, vid frågor kontakta: anna.oredsson@hallandsmatgille.se

Halland bjuder på lunch 

Lördagen den 24 september

Kungsbacka. Varberg. Falkenberg. Hylte. Halmstad. Laholm.

Välkommen att smaka på halländsk matkultur! Den 24 september bjuder Livsmedelsprogram Halland på lunch för att just DU ska få dig en smakbit av äkta halländsk matkultur. De 100 första personerna som kommer till platsen i varje kommun, får en biljett som sedan kan bytas in mot en smaskig lunch.

Under dagen vill aktörerna i Livsmedelsprogram Halland, tillsammans med oss på Matgillet, uppmärksamma hallänningarna på vikten av att öka självförsörjningen, på hur viktigt det är att vi väljer halländsk mat på våra tallrikar och hur vi tillsammans arbetar och samverkar för bra mat och landsbygdsutveckling.

När: 24 september 2022 från kl. 11.30

Hur: 100 personer bjuds på lunch med en smak av Halland, först till kvarn!

Var:

Kungsbacka – Torget

Varberg – Brunnsparken

Falkenberg – Falkhallen

Hylte – Coops parkering

Halmstad – Söderfamiljen

Laholm – Torget  

VÄLKOMMEN PÅ INSPIRATIONSFRUKOST DÄR VI SÄTTER KVINNLIGT ENTREPRENÖRSKAP I FOKUS 

Tisdagen den 24 maj

Nu vill vi hylla, boosta och lyfta dig som är kvinnlig entreprenör i Halland. Välkommen på en härliga, urgod frukost i inspirerande miljö. 

Vi får lyssna till serieentreprenören Susanne Liljenberg. Susanne är grundare till butikskedjan Granit, startskottet gick 1997 och 2006 sålde hon företaget. Efter det gick Susanne vidare till att starta Leva Kungslador på Gotland. Hon är även grundare av flera restaurangkoncept så som Visby Creperi och Logi, Bruna Dörren och Guldkaggen på Gotland och i Åre. 

Hur går du från dröm till verklighet? Hur växlar du upp din verksamhet? Hon tar på ett inspirerande sätt med dig med på sin entreprenöriella resa med att vad det innebär i med & motgångar och bjuder på sig själv. Detta tillsammans med att inte glömma ta pauser i vardagen och njuta av det som finns nära. Att vårda sina relationer och acceptera våra allas olikheter.

Vi får också lyssna till Petra och Josefin, grundare och ägare av framgångsrika Sikta Stenugnsbageri som tar oss med på sin resa. 

Frukosten är kostnadsfri och öppen för alla; hon, han eller hen, men vi har bara 50 unika platser.

Tisdagen den 24 maj 2022 kl. 8-10 på Sikta Stenugnsbageri. 

VI SÖKER DIG SOM VILL BLI HALLÄNDSK MATPATRIOT

Du driver restaurang på en av Sveriges coolaste platser.  Tillsammans visar vi hur riktigt jäkla bra mat ska smaka! 

Du tror på samma sak som vi tror på, att schysst käk ska vara lokalt, hållbart och gott. 

Vår resa tillsammans börjar på havet. Den 5 april kastar vi ankar från Läjet och några av oss åker ut och fiskar fjärsing, andra tar sikte på kräftorna och resten av gänget drar på sig dykardräkten och beger sig ner under ytan för att skörda tång. Efter en härlig dag på och i havet åker vi upp till Spiseriet där vi gemensamt tillagar dagens fångst, tjatar och äter. 

Som Matpatriot får du:

 • Coola halländska upplevelser som utvecklar dig och din verksamhet till nya höjder
 • Snyggt pressmaterial
 • Gemenskap med likasinnade
 • Du sätter din verksamhet på kartan
 • Du blir en PR profil för Halland
 • Och framförallt, så ska vi ha skitroligt tillsammans!

Som Matpatriot förväntar vi oss att du:

 • Driver en restaurang i Halland på ett schysst sätt
 • Brinner för hållbarhet
 • Värnar om lokal mat
 • Vågar visa vägen till halländsk matkultur
 • Har engagemang och vilja

Vi har 15 unika platser så skriv några rader senast den 11 mars och berätta om varför du brinner för samma sak som vi brinner för. 

HELA HALLAND BUNKRAR 
29 AUGUSTI 2021

Nu slår vi upp portarna till Sveriges mest levande matlän. Med start den 29 augusti kommer vi på Hallands Matgille tillsammans med Hallands producenter, gårdsbutiker och restauranger att bjuda in till en höst med lärandet i fokus. När hela Halland bunkrar så lär vi oss att ta hand om allt som naturen har att erbjuda. 

Så här gör du för att vara med. Håll utkik i våra sociala medier, där kommer vi dela alla event och kurser som anordnas den 29 augusti och framåt. När du har hittat något du gillar tar du kontakt med just den producenten, gårdsbutiken eller restaurangen och bokar in dig på ett tillfälle som passar just dig.

Du kan även vara med och bidra till lärandet genom att dela med dig av ditt bästa recept på att sylta, safta, torka eller helt enkelt hur du bunkrar inför vintern. Ta en bild och lägg upp i sociala medier, tagga den med #helahallandbunkrar så är du med och tävlar om en bunkringsupplevelse hos Johan Blidberg på @lismejeri.

WORKSHOP I UTOMHUSMATLAGNING DEN 28 SEPTEMBER 2021

Workshop i utomhusmatlagning – hållbart och gott!

Följ med Victor Lilja ut i skogen, till Forest Tribes inspirerande miljö utanför Unnaryd.

Victor brinner för att laga mat över öppen eld med säsongens råvaror i fokus, under den här dagen kommer han guida oss igenom steg för steg hur vi praktiskt blir bättre på att laga mat utomhus och hur vi kan använda oss av det i våra verksamheter. Som alltid när Victor håller i trådarna kan vi vara säkra på att vi kommer att gå hem med mätta magar och huvudet fullproppat av idéer. Du som deltar kommer dessutom att få Hallands Matgilles sprillans nya handbok i utomhusmatlagning med dig hem.

Under dagen kommer vi att laga mat över öppen eld och äta en härlig lunch tillsammans.  

Dagen är kostnadsfri för dig som är livsmedelsförädlande företag i Halland eller Västra Götaland. 

Du som är nyfiken på utomhusmatlagning och vill ta det steget längre, välkommen till en härlig och inspirerande dag i naturen.

Välkommen ut i skogen den 28 september 2021 kl. 10-14 

Purjolök grillas på kol

INSTAGRAM WORKSHOP 7 SEPTEMBER 2021

ALLA PRATAR OM VIKTEN AV ATT VARA NÄRVARANDE PÅ SOCIALA MEDIER! VARFÖR? 

Som småföretagare kan det vara svårt att få tiden att räcka till i den dagliga verksamheten. Hur ska jag hinna göra detta också? 

Hallands Matgille bjuder in till en workshop i sociala medier som leds av Anna Linton. Det kommer att bli en intressant och lärorik eftermiddag där vi ska reda ut hur, vad och varför! Vi kommer att prata tonalitet, varumärke, följare, hur man tar en bra bild och mycket mer. För dig som varit med tidigare så kommer vi den här gången att prata ganska mycket nytt, bla hashtags, reels och händelser. 

Välkommen att vara med digitalt den 7 september 2021 kl. 14-16

HELA HALLAND BUNKRAR 
29 AUGUSTI 2021

Nu slår vi upp portarna till Sveriges mest levande matlän. Med start den 29 augusti kommer vi på Hallands Matgille tillsammans med Hallands producenter, gårdsbutiker och restauranger att bjuda in till en höst med lärandet i fokus. När hela Halland bunkrar så lär vi oss att ta hand om allt som naturen har att erbjuda. 

Så här gör du för att vara med. Håll utkik i våra sociala medier, där kommer vi dela alla event och kurser som anordnas den 29 augusti och framåt. När du har hittat något du gillar tar du kontakt med just den producenten, gårdsbutiken eller restaurangen och bokar in dig på ett tillfälle som passar just dig.

Du kan även vara med och bidra till lärandet genom att dela med dig av ditt bästa recept på att sylta, safta, torka eller helt enkelt hur du bunkrar inför vintern. Ta en bild och lägg upp i sociala medier, tagga den med #helahallandbunkrar så är du med och tävlar om en bunkringsupplevelse hos Johan Blidberg på @lismejeri.

SVERIGES STÖRSTA
PICKNICK DEN 13 MAJ

Välkommen till Sveriges största picknick!  Den 13 maj packar vi alla vår picknickkorg och beger oss ut till vår favoritplats. Hela Halland hjälps åt, nu ska slå rekord i antal personer som picknickar samtidigt!

Så här gör du för att vara med: Packa din picknickkorg full med halländska härligheter och bege dig ut till favoritställe. Eller varför inte upptäcka en helt ny plats av alla våra halländska pärlor?

Köp gärna dina picknickråvaror i din lokala gårdsbutik, på ditt favoritcafé eller varför inte ta take away från din älsklingsrestaurang. Det viktigaste är att vi alla äter ute samtidigt.

Ta en bild och lägg upp i sociala medier och tagga den med #sverigesstörstapicknick och #helahallandäterute så är du med och tävlar om en halländsk smakupplevelse. 

När vi är ute och picknickar så gör vi det såklart med säkert avstånd till andra, men vi är alla en del av den halländska gemenskapen. Genom att hela Halland äter ute den 13 maj så visar vi resten av Sverige att det är i Halland det händer.

Tillsammans skapar vi Sveriges mest levande matlän.

WORKSHOP I HR
FRÅGOR DEN 24  MAJ 2020

HR som möjliggörare! 

Befattningsbeskrivningar, HR processer, säsongsanställningar, kultur och coachande samtal. 

Matgillets experter på Human Resourse, HR, Helene Stigsson och Martina Jildenhem kommer att tydliggöra och medvetandegöra vad HR och ledarskap är för något och hur det kan göra skillnad i ditt företag. Vi lär oss vad orden betyder, hur du kan arbeta mer effektivt och tittar på olika anställningsformer. 

Vi tittar på årshjulet för HR arbete och du får konkret hjälp på när du ska göra vad. Helene och Martina kommer även att gå igenom grunderna i ledarskapet och fördelarna med ett coachande förhållningssätt.

Ett bra HR arbete är en möjliggörare och skapar förutsättningar för ditt företag att uppnå sina mål och visioner på ett hållbart sätt.

Välkommen att vara med den 24 maj 2021 kl. 10-12