CAJOM

Smakfull Utveckling Av Cajoms Pepparrot

Pepparrot är roten till det – goda! Den välkända växten bidrar starkt till att smaksätta och ge krydda åt kulinariska anrättningar. Cajom AB är namnet på det växande familjeföretaget som i 90 år odlat pepparrot på före detta ”sjöbotten” utanför Fjärås. Hallands Matgilles intentioner har bidragit till att förstärka Cajoms positioner på marknaden där man snart kan bredda utbudet och erbjuda även ekologiskt odlade produkter.

– Samarbetet med Hallands Matgille förpliktigar och har fått oss alla att bli mer strukturerade i våra arbetssätt och framför allt mer miljömedvetna, uppger vd Daniel Boström. Matgillets affärsutvecklare har genom analyser och nya metoder, fått oss att lyfta blicken från det invanda och tänka i nyare banor. Det har bland annat fått effekter i form av minimerad användning av engångsförpackningar och samordning av transporter. De enkla men klimatsmarta förändringarna har fått god respons hos våra kunder. Likaså har vi genom Hallands Matgille fått hjälp med att affärsmässig kompetensutveckling, hittat produkter där vi kan förbättra lönsamheten men också bättre dra nytta av alla medarbetares kompetens och rotera i olika funktioner.

Fjärås i Halland är numera den enda platsen i Sverige där det odlas pepparrot.

– Antalet odlare har minskat dramatiskt, från 350 på 1960-talet, till bara halvdussinet idag, berättar vd Daniel Boström. Trots det faktum har pepparroten fått ett rejält uppsving både i hemmakök och på finare restauranger. Vi har flertalet råvaror i vårt sortiment och levererar både färska och förädlade produkter till fem olika branscher. Förutom pepparrot är vi störst i landet även på förädlad ingefära.

– Allt fler inser också hälsoeffekten av pepparrot, inte minst ingefäran, vilket innebär en ökad efterfrågan, tillägger han. Cajom drivs som ett familjeföretag i fjärde generationen, efter grundaren John Carlsson, följd av sonen Harry och därefter Ove med sin hustru Marie. ”Pepparrot-Carlsson” är ett begrepp som funnits i snart ett sekel. Idag är det bröderna John och Jesper Carlsson som driver företaget ihop med äldre brodern Daniel Boström och hans fru Lisa. Cajom Pepparrot AB har sju anställda och en stigande omsättning.

– Det kändes naturligt för oss bröder att ta över. Vi har vuxit upp med jordbruket och naturen precis utanför ytterdörren. För oss känns arbetet med odlingen, förädlingen och affärsverksamheten som en livsstil. Personligen har jag helt sadlat om, bytt yrkesinriktning och satsar helhjärtat på det här. 2015 gjordes ett ”omtag” av företaget. Utmaningarna är många, utvecklingen intressant och potentialerna stora.

– Ekologiska produkter har länge stått på agendan och genom stödet från Hallands Matgille är vi nu nära en Eko-certifiering. Ekologiskt odlad pepparrot och ingefära stärker vårt varumärke och breddar vårt sortiment. Det tror vi ska ge ännu bättre genomslagskraft.

– Vi har även minskat matsvinnet genom att förädla och använda hela pepparroten, inte bara den finaste delen som säljs som färsk pepparrot, understryker Daniel Boström.