TJOLÖHOLMS SLOTT

Tjolöholms Satsning Minskar Matsvinnet

I en verksamhet med mer än 100-åriga anor är hållbarhet både ett signum och en nödvändighet. Tjolöholms slott har en sekellång historik, drivs med ”arts and craft” i moderna tappning och så liten klimatpåverkan som möjligt. I samverkan med Hallands Matgille har klimatsmarta satsningar fått stora effekter när det gäller tillagning och konsumtion av maträtter i allmänhet och anrättningarna på julborden i synnerhet.

– Vi har lagt stor kraft på upplysning och att informera såväl ätande gäster som den egna personalen hur viktigt det är med hållbarhet, att kunna erbjuda klimatsmarta alternativ och att hushålla med våra tillgångar, säger Maria Förssell Six, slotthusfru på Tjolöholm. Slottet av Tudorstil ligger invid havet i Kungsbacka kommun. Verksamheten drivs av en stiftelse. Under hela året är det öppet i restauranger och kaféer, som Storstugan och slottsköket. Mat lagas från grunden på närproducerade råvaror, ibland även ur egen skörd från slottets köksträdgård. Bröllop, fester och konferenser är vanligt förekommande, liksom publika öppethållanden.

– Våra julbord är särskilt populära och här har vi med ovärderligt stöd av Hallands Matgille genomfört ett omfattande hållbarhetsarbete och identifierat strategiska områden för positiva klimatavtryck, berättar Maria Förssell Six.

– Supporten från Matgillets representanter har varit enastående. Utan deras rådgivning och delgivning av kunskap inom klimat- och hållbarhetsfrågor, hade vi inte nått så långt i våra ambitioner eller kommunikation om klimatvänliga alternativ på faten. Det har även bidragit till mindre matsvinn, säger hon.
Inget klassiskt julbord utan köttbullar eller sill. Som exempel kan nämnas att Tjolöholms slott till kommande säsong kommer att erbjuda mer klimatsmarta valmöjligheter, som vegetariska köttbullar bredvid vanliga köttbullar av fläskkött eller inlagd svamp eller aubergine som alternativ till sillsorterna.

– Vi satsar även på mer rotfrukter, kål och baljväxter, som kommer från närliggande producenter, tillägger Maria.
Mat som slängs är ett gissel, inte minst när det handlar om buffé. Tjolöholms slott ligger i framkant när det gäller nytänkande:


– Vi väljer att ha mindre mat på uppläggningsfaten och fylla på desto oftare. Vi har ett koncept med ”julbordsnissar” som sköter den detaljen och även informerar om vad som finns på faten. Samtidigt informerar och vädjar vi till våra gäster att hellre ta flera gånger än att lägga upp för mycket på tallrikarna och behöva slänga mat. Förra säsongen vägde vi all mat som erbjöds på julborden och hade ett svinn på 450 kg, nästan ett halvt ton, eller 17 procent av all mat som serverades. Det känns fel och är något som vi arbetar med att anpassa till en mer rimlig nivå. Min uppfattning är att gästernas medvetenhet ökar och att man inte plockar åt sig mer än man orkar äta upp.

Hållbarhetsarbetet har gett mersmak. I takt med det har medvetenheten ökat även bland personalen på Tjolöholm. Till exempel kan vissa matrester komposteras och användas till andra ändamål på anläggningen.

– I samband med arbetsplatsträffar har vi information om miljö- och klimatfrågor och hur man kan påverka klimatet i det privata livet, genom att hushålla med resurser och kanske ta cykeln till jobbet, säger Maria Förssell Six på Tjolöholms slott.
 
•• Not. Med ”arts and craft” menas en konstinriktning som uppstod i Storbritannien på 1800-talet och hade stort inflytande på hantverk, arkitektur, trädgårdskonst/inredning och matlagning, där mycket av arbetet skedde för hand.