HYGGE
Målmedvetet Internationellt Koncept
Halland och Danmark på franskt vis. Så kan man enklast beskriva den ur halländskt perspektiv unika menyn som serveras på hygge i Tylösand. Som namnet antyder prioriteras, förutom enklare rätter i form av härliga crêpes och galetter, gästernas mysfaktor och sociala samvaro vid matborden. Satsningen fortsätter inför kommande sommar då hygges entusiastiska ägare tänker förlänga säsongen genom utbyggnad och inglasad terrass. Halland frigjordes från Danmark och blev svenskt i mitten av 1600-talet. Betydligt senare, närmare bestämt i år, 2019, öppnade hygge i Tylösand utanför Halmstad.
– Utan stödet från Hallands Matgille hade det inte varit möjligt, säger Lisette Bergman och Christian Johnsson, ägarparet till det öppenhjärtiga creperiet, som fick en smakstart i somras.
– Premiärsäsongen överträffade alla förväntningar. Vi hade jättemånga nöjda gäster som uppskattade vårt ”trivselpaket” med enklare maträtter och drycker av lokala råvaror och producenter. En stor del av succén måste tillskrivas Hallands Matgille som verkligen ställt upp till 100 procent och stöttat oss under resans gång. Tack vare Matgillets engagemang och coachning lyckads vi genomföra våra intentioner och förverkliga drömmarna om att blir ett utflyktsmål och skapa ett ställe med plats för riktigt ”hygge”, säger Lisette.
– Min mamma är från Danmark så jag vet vad hygge innebär, poängterar Lisette.
– Hållbarhet är en grundpelare i vår verksamhet. Det gäller att arbeta på rätt sätt och utnyttja råvaror på bästa sätt utan onödigt matsvinn. Vi fick särskilt god kontakt med kocken och köksspecialisten Victor Lilja, som anlitas som konsult av Hallands Matgille. Han coachade och inspirerade oss i matlagningens ädla konst och medverkade till att utveckla våra menyer. Vi har fått hjälp med att sålla bland alla våra tusentals idéer. Vid tillsättandet av personal arrangerade vi ett rekryteringsevent med positivt resultat i form av arbetstillfälle åt 16 säsongsanställda.
– Ambitionen är att inför kommande säsong har byggt ut restaurangköket och andra utrymmen liksom att förse själva restaurangen med väggar, vilket gör verksamheten mindre väderleksberoende. Det ska fortfarande vara högt i tak och en låg tröskel in till hygge dit man kan komma som man är, direkt från stranden eller bara droppa in och njuta av god mat och dryck, förklarar Lisette med målsättning att så småningom kunna arbeta heltid med hygge.