ONE PLANET PLATE

FÖRÄNDRAR VÄRLDEN – EN MÅLTID I TAGET

Maten är nyckeln till en hållbar planet

Genom att göra hållbara val på tallriken kan vi, var och en, bidra med vårt strå till stacken för bättre framtid. One Planet Plate är en guide och en märkning till hållbara måltider, som tar hänsyn till klimatet och den biologiska mångfalden. Att äta inom planetens gränser är ett enkelt sätt att göra skillnad, en måltid i taget.

En märkning för hållbara måltider

One Planet Plate är ett sätt att märka måltiden. Konceptet innebär att råvarorna är framtagna med låg klimatpåverkan och att rätten håller sig inom WWF:s klimatbudget på max 0,5 kg CO2e per måltid.

”One Planet Plate är ett fantastiskt verktyg för att räkna på klimatsmarta, hållbara och framförallt GODA rätter. Vi är jättestolta över att vara en den första organisationen i Sverige som får lov att märka enligt WWF:s One Planet Plate.”, säger Anna-Maria Spaniol, verksamhetsledare på Hallands Matgille.

 

Från Steninge Kuststation till Ästad Vingård

2019 var Steninge Kuststation först ut med att genomgå märkningsprocessen och efter dem har en rad restauranger i Halland fått eller jobbar på att få sin märkning. Åkulla Outdoor, Hotell Tylöbäck, Peder Skrivares skola i Varberg och restaurang Logen på Ästad Vingård är fyra restauranger i Halland som genomgått eller just nu genomgår processen i One Planet Plate via Hallands Matgille.

”Det känns superbra att servera One Planet Plate som lunchalternativ, säger Edvin Elghag VD på Ästad Vingård. Eftersom WWF står bakom konceptet kan både gästerna och vi som lagar maten kan känna oss trygga med att allt går rätt till.”

Satsar på restaurangeleverna för en hållbar framtid

På Peder Skrivares skola i Varberg har man beslutat sig för att One Planet Plate ska vara en del av undervisningen.  

”Hållbarhet och miljö är de viktigaste målen vi har, utan vår framtid vad har vi då? Säger Magnus Segergren lärare på Restaurang och livsmedelsprogrammet på Peder Skrivares Skola i Varberg. Varje höst får eleverna på restaurangprogrammet ta fram en hållbar rätt som sedan presenteras under hållbarhetsveckan, Green Week, och ligger som en fast rätt på menyn.

”Under Green Week fick våra elever presentera One Planet Plate både rätterna och konceptet och man märkte att det väckte intresse och öppnade ögonen hos många av gästerna”, fortsätter Magnus.

Den 6:e december 2019 blev Steninge Kuststation först ut i Halland och den fjärde privata restaurangen i Sverige med att märka måltider med WWF:s One Planet – måltider för en levande planet

Målet är hållbart företagande

Att skapa fler hållbara och konkurrenskraftiga företag i Halland, det är grunden och målet för Hallands Matgille. Varje dag arbetar man mot att bli Sveriges mest levande matlän, ett företag i taget. 

”Det är så tydligt med Hallands Matgille att OPP är en del av en verktygslåda som utgår från en större strategi för hållbarhetsarbetet, säger Gina Garciola på Miljömatematik. Miljömatematik är den utförare som Hallands Matgille använder för att hjälpa de halländska företagen att räkna på sina klimatutsläpp och som hjälper dem fram i certifieringsprocessen.

”Det är verkligen roligt att det händer så mycket med matkulturen i Halland! Det visar att vi är på rätt spår och att det är viktigt att jobba både brett och spetsigt med hållbarhet, något som Hallands Matgille visat vägen för under de här åren”, säger Lova Brodin CEO på Miljömatematik i Malmö.

”One Planet Plate är ett bra verktyg för att utveckla, lära sig mer och kommunicera måltider inom planetens gränser och det är väldigt glädjande att se att flera halländska bolag nu satsar på märkningen”, fortsätter Lova Brodin.

En märkning från Världsnaturfonden

Enligt WWF är det tydligt vad vi måste göra för att klara av klimatkrisen och den snabba förlust av arter som vi står inför, vi måste ändra våra matvanor. Att som restaurangägare servera en hållbar måltid på min restaurang är ett led i att guida människor mot bättre val.

”Att servera en One Planet Plate och kommunicera det, kan vara ett sätt att visa gästerna att ni går före – och att vägen till en mer hållbar planet kan vara jättegod, säger Anna Wahlberg programsamordnare för hållbar mat på Världsnaturfonden WWF. Och vår erfarenhet är också att många tycker det är utvecklande och lärorikt för köket”, fortsätter Wahlberg.

” Vi är glada och imponerade över Hallands sätt att arbeta med One Planet Plate! Vi ska nu försöka sprida ert arbetssätt till andra delar av landet så att fler kan erbjuda riktigt god mat som är bra för planeten.” avslutar Anna Wahlberg.

Har du en restaurang eller café och vill veta hur man kan märka en måltid med One Planet Plate? Kontakta oss på Hallands Matgille anna.oredsson@hallandsmatgille.se så berättar vi hur det går till!