TIMJANS BRYGGHUS

“VI VILL VARANDRA SÅ VÄL!”

Vi går runt i den stora tegelbyggnaden ute på Heagård, Christer och Anette Lindström visar och pekar.Timjans Brygghus tar nu klivet från garaget in på Heagård. 

”Här ska man sitta och provsmaka öl och titta in i bryggeriet” berättar Christer glatt och håller upp händerna mot en stor tegelvägg. Resan med Timjans Brygghus började hemma i garaget och i början på nästa år flyttar man in i de stora lokalerna på Heagård strax utanför centrala Halmstad. Men innan vi ser hur det går på Heagård, så tar vi det från början.

”Jag var Corona-uttråkad och under 2020 gick jag där hemma och funderade på vad jag ville göra, säger Christer Lindström som driver Timjans Brygghus tillsammans med sin fru Anette. Att brygga öl hade han testat på så smått under ett par år men det var under pandemin som intresset tog fart ordentligt. Christer började brygga ”på riktigt” hemma i garaget;

”Alla sa till mig, köp större bryggverk direkt, det där har du snart växt ur, men jag tänkte att nää det kommer jag aldrig att göra, säger Christer och ler och slår menande ut med händerna över de stora lokalerna.

Under ett par år gick det bra att brygga hemma men snart började man växa ur garaget, framförallt var det svårt att få plats med flaskning och lager. Redan hemifrån garaget sålde Christer och Anette till både restauranger och Systembolaget. Det kom specialbeställningar och kunderna har gillat Timjans öl redan från början. Namnet kommer just från gatan paret bor på, Timjanvägen.

Funderade på att lägga ner

I början av sommaren funderade paret på att lägga ner verksamheten, man hade växt ur sina hemmalokaler och visste inte var man skulle ta vägen. Någon industrilokal var i alla fall inte aktuellt.

”En dag i början på sommaren så var vi ute och cyklade, berättar Anette. När vi cyklade förbi Heagård så kände vi bara wow! Vi har alltid älskat gamla tegelbyggnader så vi tänkte varför inte, vi hoppade av cyklarna och gick in och pratade.

Inne på Kafé Heagård stod Viktoria i kassan och blev först lite förvånad när det entusiastiska paret kom in och frågade om det gick att öppna ett bryggeri i deras lokaler.

”Min första tanke var att det här låter ju jätteroligt, berättar Viktoria Hedeng, delägare till Kafé Heagård. Vi har pratat om det innan, min man och jag, att det hade ju varit så roligt att utveckla vår plats. Det här kändes klockrent!

”Vi satsar tillsammans”

Under våren kontaktade Christer Hallands Matgille, för stöd i processen framåt.

Via Matgillet har vi fått mycket fin hjälp. Först med kommunikationen och deras affärsutvecklare Anna Linton har varit ett stort stöd. När ni sedan fick höra talas om vårt samarbete med Heagård så satte ni oss i kontakt med Companioon, säger Christer. Companioon har varit grymt bra när vi har skrivit våra kompanjonsavatal mellan varandra, fortsätter han.

Det har inte varit svårt att komma överens, berättar Viktoria. Vi vill varandra så väl, men det är klart att det är bra att få ner det på papper.

Från och med i vår ska Timjans Brygghus nu hyra in sig i lokalerna på Heagård, en renovering planeras för fullt och båda parter vill att det ska gå så fort som möjligt. Tanken är att lokalerna ska byggas om under våren, anpassas till bryggeri och en bryggeripub med provsmakning.

Om allt klaffar så slår man upp de stora gröna portarna i juni, då öppnar här en plats där du får smaka, testa och följa med in bakom kulisserna. Hos Timjans brygghus kommer man kunna träffas och umgås i fantastiska omgivningar, ta en AW med arbetskamraterna eller varför inte lära dig mer om öl.  Alla tre är överens om att Heagård nu verkligen blir en plats för alla, en plats för barnfamiljer dagtid och kompishäng på kvällen.