UTMANING / SAMHÄLLSPROBLEM

Vi står inför en gigantisk global utmaning: att ställa om till ett hållbart livsmedelssystem som producerar god och näringsrik mat till en växande befolkning utan att planeten vi bor på havererar.

Hallands Matgille vill bidra till denna samhällsutmaning genom att verka för en hållbar livsmedelssektor i Halland med fokus på de livsmedelsförädlande företagen.

HÅLLBARHETSBLOMMAN VISAR VÄGEN

VISION

“Tänk globalt, ät lokalt.” – Maten är nyckeln! En hållbar matproduktion är svaret på hur vi ska hålla oss inom planetens gränser, samtidigt som vi skapar ett jämlikt, inkluderande samhälle, med god försörjning och långsiktigt, cirkulär ekonomi inom livsmedelsbranschen.

MISSION

Hallands Matgillets mission är att halländska livsmedelssektorn producerar god klimatsmart mat som bidrar till en bättre miljö och konkurrenskraftiga företag. För att uppnå det tar vi ett helhetsgrepp på hållbarhet, där jämlikhet, normkreativitet, klimat och miljö är utgångspunkten för innovation och hållbarhet är ett verktyg för att transformera livsmedelskedjan

ONE PLANET PLATE

WWF One Planet Plate förändrar världen – en måltid i taget.

One Planet Plate guidar till hållbara kostval för framtidens matlagning och möjliggör en genomgripande omvandling av hela livsmedelssektorn genom att konkret visa vilken mat som får plats i ett hållbart samhälle.

 

One Planet Plate
Purjolök grillas på kol

Hållbar utomhusmatlagning

Att laga mat utomhus handlar om att återspegla omgivningar och säsonger genom deras smaker.

Det kan vara den sociala grillkorven i parken med kollegorna under våren, eller den nyfångade och smörstekta fisken på båtsemestern med familjen, eller kanske den mustiga svampgrytan på höstvandringen med vännerna. Oavsett vad det än är, blir det ofta en tid då vi möter varandra och naturen.

Genom att följa säsongerna och laga mat utomhus kan vi få en djupare förståelse till de naturliga system som vi är del av samt hur vi kan värna och ta hand om dessa platser och råvaror för framtida generationer.

Läs mer om hållbar utomhusmatlagning i vår guide.