VÅRA BOLAG BERÄTTAR

Timjans Brygghus 

“Vi satsar tillsammans!” 

”Här ska man sitta och provsmaka öl och titta in i bryggeriet” berättar Christer glatt och håller upp händerna mot en stor tegelvägg. Resan med Timjans Brygghus började hemma i garaget och i början på nästa år flyttar man in i lokalerna på Heagård strax utanför centrala Halmstad. Men innan vi ser hur det går på Heagård, så tar vi det från början.

Timjans Brygghus startade hemma i garaget på Timjanvägen i Halmstad. Anette och Christer Lindström går nu från dröm till verklighet när man hyr in sig på Heagård och satsar stort på bryggeri, bryggeripub och provsmakning.

Öströö Fårfarm

”Det där med att ge upp är inte riktigt vår grej”

Sedan 1987 år drivs Öströö Fårfarm av Kristian och Jeanette Carlsson. Under tjugofem år på farmen har synen på lamm förändrats drastiskt.

– När vi började kunde inte slakterierna sälja lamm. Ingen ville ha det. Idag betraktas det som gourmetkött, säger Jeanette Carlsson.

Vilgots Surdegsbageri 

Jag går väldigt mycket på känsla och envishet i livet

Vad gör man som mammaledig, när du känner känner dig lite ensam och har tonvis med idéer och energi? Startar ett surdegsbageri så klart. Allt Felicia Garellick, ägare av det populära Vilgots Surdegsbageri i Våxtorp, behövde var beslutsamhet – och ett antal timmar framför Youtube.

– När jag tittade på bilderna på de första bröden jag gjorde skrattar jag bara. De såg ju inte kloka ut, säger hon.

Lis Mejeri

”I Halland är det inte så konstigt att ha restaurang hemma”

På många sätt förkroppsligar Lis Mejeri drömmen om att flytta ut på landet. Ett stort stenhus med prunkande trädgård, där du på somrarna kan sitta längs långbord och äta med nakna fötter i gräset. På vintern blir du uppvaktad av värdparet med mat och dryck i toppklass i de smakfullt inredda mejerilokalerna. What’s not to like?

– I Halland är det inte så konstigt att ha restaurang hemma. När det händer något nytt i matväg här vallfärdar folk, säger Johan Blidberg, medgrundare till Lis Mejeri.

Kalendebolet Musteri

“Tankarna på att anställa har intensifierats, om man säger så”

Knappt en mil nordost om Halmstad ligger gården Kalendebolet. Sedan 2020 arrenderar Harald Nordh en bit av gården – som varit i släktens ägo sedan mitten av 1800-talet – för att driva Kalendebolet Musteri. 

När vi pratar med Harald en disig dag i mitten av november förväntar vi oss ett samtal centrerat kring äppelsorter och mustningsteknik. Istället böljar vi mellan ämnen som hemlängtan, rastlöshet, målsättningar – och hur det känns att improvisera fram en tjugo minuter lång monolog, ensam på en teaterscen i Los Angeles.

Hygge + Johan 

Mentorskap och vänskap 

”Alltså det är fantastiskt att ha Johan som mentor, säger Lisette. Varken min man eller jag har en bakgrund inom restaurangbranschen, men vi älskar mat, vi är duktiga på smak och vet hur det ska kännas och se ut här på just vårt ställe. Här ska det vara Hygge (mysigt på danska) såklart!

Men Johan har lärt oss alla de där tipsen och trixen som du bara kan efter många år i ett restaurangkök, hur flödet blir bäst och vilken utrustning man ska använda sig av, hur vi ska tänka helt enkelt.

ÅKULLA OUTDOOR RESORT

Hållbarheten i fokus på Åkulla

Jag visste direkt att ska vi göra det här, så ska vi göra det ordentligt. Att Åkulla Outdoor Resort skulle drivas med hållbarheten i fokus det var Elisabeth Broberg helt övertygad om. På Åkulla Outdoor Resort är du verkligen mitt i naturen.

CAJOM PEPPARROT

Smakfull utveckling av Cajoms Pepparrot

Pepparrot är roten till det – goda! Den välkända växten bidrar starkt till att smaksätta och ge krydda åt kulinariska anrättningar. Cajom AB är namnet på det växande familjeföretaget som i 90 år odlat pepparrot på före detta ”sjöbotten” utanför Fjärås.

DANLARN

Bakar vårt dagliga bröd

Att baka eget bröd är inte längre en syssla förknippad med hemmafruar och Ernst Kirchsteiger. Surdegsbröd är en trend som får allt fler att själv baka sitt dagliga bröd. Daniel Larsson från Falkenberg har etablerat en egen studio för bakning med ett exklusivt sortiment av brödprodukter.

FOFILL

Näringsrika maträtter – Kommer väl till pass

Nyttiga matlådor med färdiga rätter – känns helt rätt! Bakom det rationella och hälsosamma matkonceptet står Victor Reljanovic och Robin Olofsson från Halmstad. Genom företaget FoFill AB och starkt stöd av Hallands Matgille lanserar duon näringsrika maträtter som mestadels består av halländska råvaror.

HYGGE

Hygge – Målmedvetet internationellt koncept

Halland och Danmark på franskt vis. Så kan man enklast beskriva den ur halländskt perspektiv unika menyn som serveras på hygge i Tylösand. Som namnet antyder prioriteras, förutom enklare rätter i form av härliga crêpes och galetter, gästernas mysfaktor och sociala samvaro vid matborden. 

TJOLÖHOLMS SLOTT

Tjolöholm satsning minskar matsvinner

I en verksamhet med mer än 100-åriga anor är hållbarhet både ett signum och en nödvändighet. Tjolöholms slott har en sekellång historik, drivs med ”arts and craft” i moderna tappning och så liten klimatpåverkan som möjligt.